Šta je E-faktura?

Od 01.01.2023 svi pravni subjekti u PDV-u su u obavezi da se registruju na portalu E-Fakture i da svoje fakture šalju i primaju preko tog sajta.Naravno i oni koji nisu u PDV-u mogu dobrovoljno da se registruju na SEF-u. U sistemu poslovanja za sada ostaje sve isto, sem što se fakture ne mogu više izdavati u papiru već ih morate slati i primati preko ovog sajta. Ovo je novi sistem koji svi moraju da prihvate i nauče da koriste a mi Vam u tome možemo pomoći.

Koliko traje procedura osnivanja I kada možete da je započnete?

Osnivanje traje 3-5 dana I mozete da osnujete firmu kad god to pozelite ako imate urednu poresku istoriju tj ako niste imali problema sa firmama u proslosti…

Preduzetnik ili DOO-preduzece?

Osnovne razlike izmedju preduzetnika I preduzeca je u tome sto preduzetnik odgovara licnom imovinom a preduzece imovinom firme, I sa preduzecem kao osnovnim ekonomskim subjektom mozete trgovati tj mozete ga kupiti ili prodati ili cak pripojiti drugoj firmi, dok preduzetnik to ne moze vec moze samo da ugasi ili u slicaju smrti da naslede naslednici. U slucaju zatvaranja firme preduzenik se mnogo brze I lakse zatvara I to je jos jedna njegova prednost, dok kod preduzeca likvidacija mora trajati minimum 120 dana.

Koje su to razlike kod preduzetnika u isplati lične zarade I paušalca?

Preduzetnik moze da se opredeli za isplatu licne zarade I da sam sebi odredi platu od minimalne do maksimalne I na osnovu toga da placa svoje obaveze u skladu sa svojim mogucnostima dok pausacima poreska uprava odredi koliki je mesecni porez I cesto zna da bude visok u zavisnosti od delatnosti I drugih faktora. Pausalci imaju godisnji limit za promet od 6 miliona dinara.

Kolike su poreske stope za dobit I kako se placaju?

-Poreska stopa za preduzeca su 15 posto poreza na dobit I jos 15 posto poreza na dividend u slucaju podizanja kapitala.
-Poreska stopa za porez na dobit(tj dohodak) preduzetnika je 10 posto I oni su oslobodjeni dividende tako da imaju samo taj porez I mogu dizati svoj novac. Sa jednom zackoljicom koja kaci svako fizicko lice ako predjete godisnji limit po zbiru zarada I dobiti preduzetnicke radnje placate jos 10 posto preko godisnjeg propisanog limita (pausal ne ulazi u ovo placanje kao ni prihodi od dividendi)

Šta je to test samostalnosti?

Test samostalnosti je uveden za sve preduzetnike nevezano da li su pausalci ili na licnoj zaradi kojim ce se utvrdjivati da li su samostalni na trzistu ili zavise od jedne firme(zbog slicajeva da su poslodavci terali zaposlene da registruju firme I time izbegnu radno pravni odnos). Test samostalnosti sadrzi devet pitanja I ako na 5 ili vise odgovorite negativno padate na testu samostalnosti I firma koja vas placa tj zbog koje se pada na testu samostalnosti je duzna da vam obracuna poreze I doprinose kao da ste radili kod njih, znaci ne placa preduzetnik nista vec firma koja ga je angazovala, sto mnogi tumace pogresno.Samo u sucaju da je poslodavac stranac onda ce kaznu platiti preduzetnik.

Šta je PDV I da li se ispalti?

PDV-ili Porez na dodatu vrednost predstavlja porez koji se nadovezuje u lancu fakturisanja I svako ko doda vrednost ima svoj deo poreza da plati iako na kraju krajnji kupac uvek plati ceo PDV. Kako to, pa lepo vi kada fakturisete nesto sa PDV-om ukupnu fakturu placa vas kupac a vi drzavi samo prosledjujete PDV-a, sto mnoge buni I misled a oni placaju pdv. Ako se bavite uslugama ili imate malu firmu verovatno vam se ne ispalti da budete u pdv-u ali ako imate Veleprodaju ili vecu firmu pozeljno je da budete u PDV-u jer u drugom slucaju drugim firmama se nece isplatiti da kupuju od vas jer nece imati pravo na odbitak pdv-a.
Limit za pdv je 8 miliona dinara.

Da li sam dužan da placam eko taksu?

Svi su dužni da se prijave za Eko taksu do 31.07 u godini za tekuću godinu I zatim u zavisnosti od veličine firme I delatnosti dobijaju rešenje od Lokalne poreske administracije koliko ce plaćati Eko taksu.

Zarada od youtub-a I frilenseri?

Od 01.01.2023 fizicka lica koja imaju prihode iz inostranstva tj. frilenseri imaju dve mogucnosti oporezivanja, po modelu A oni imaju kvartalno obavezu podnosenja za porez i neoporezivi iznos je 96000,00 din preko tog iznosa placaju porez po stopi od 20 posto(za pio i zdravstvo se moraju dodatno prijaviti i onda mogu i po tom osnovu da plate pio i zdravstvo), dok po modelu B je neoprezivi iznos kvartalno 57900,00 din i 34 posto od prihoda je takodje neoporezivo a porez nije 20 vec 10 posto, model B je isplativi za lica sa vecim primanjima. Nas je savet da se ta fizicka lica registruju kao preduzetnici i na taj nacin da ostvaruju prihode jer u tom slucaju placaju manje.

Zašto se ukida pečat?

Pečat se ukida jer prestaje potreba za njegovim korišćenjem jer će od 01.01.2023 svi biti u obavezi pravljenja faktura elektronski I potpisivaće se elektronskim sertifikatom pa samim tim I prestaje potreba za korišćenjem pečata.

Da li moram da imam fiskalnu kasu?

Sve firme koje posluju sa fizickim licima su u obavezi da imaju fiskalnu kasu sem odredjenih delatnosti kojima je propisano to oslobodjenje sto mozete videti na sajtu poreske uprave. Nove kase imaju mogucnost izdavanja racuna sa pib-om pa na taj nacin mozete izdavati drugim firmama racune koji menjaju nekadasnju fakturu. Mi vam mozemo pomoci da dobijete bezbednosni element koji izdaje poreska uprava bez kojeg kasa ne moze da radi.

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd

Knjigovodstvena agencija, Beograd